Leefomgeving

Inwoners zijn trots op het dorp en de veelzijdige leefomgeving. Er is behoefte naar een ontmoetingsplein, waar inwoners kunnen samenkomen. Daarnaast kan deze locatie ook de fietsende of wandelende toerist een rustplek bieden om letterlijk eens ‘stil’ te staan in Egmond-Binnen en haar rijke historie. Wandel- en fietsroutes geven het dorp en de omgeving meer aandacht voor inwoner en bezoeker. Waarbij de leefomgeving ook voorziet in de benodigde voorzieningen voor bijvoorbeeld hondenbezitters. Voor de jeugd is het van belang om speelruimtes aan te laten sluiten op de diverse leeftijden.

 UITWERKING
 ACTIEPUNTEN
 

Speelruimtes
Het dorp biedt meerdere speelruimtes in de buitenlucht, gericht op de jeugd. Er is behoefte om deze speelvoorzieningen in de wijken beter aan te laten sluiten op de diverse leeftijdsgroepen en behoeften, om de locaties veilig en aantrekkelijk te houden.

De allerkleinsten spelen voornamelijk in de wijken, onder toeziend oog van ouders of verzorgers. De huidige speelattributen in de wijken sluiten hier niet op aan. Het is niet ondenkbaar dat deze speeltuinen de behoeften van de allerkleinsten gaan vervullen, waarbij de iets oudere kinderen zelfstandig naar de wat grotere speelruimtes toe gaan.

Voor de jeugd van acht tot en met twaalf jaar zijn er echter weinig speelattributen beschikbaar, terwijl er wel behoefte is om in het eigen dorp te kunnen spelen. Voor de oudste kinderen (16+) is een geschikte hangplek nodig, zodat de nu gebruikte ruimte weer in aanmerking komt voor de wat jongere doelgroep. 

Honden uitlaatplaatsen
Naast speelruimte voor kinderen, is er ook vraag naar speelruimte voor honden. Er is een minimaal aantal losloopgebieden voor honden en ook de bijbehorende voorzieningen zoals dispensers voor zakjes en prullenbakken zijn niet voldoende aanwezig. Deze vraag sluit aan bij de groep inwoners die de leefomgeving schoon en toegankelijk wil houden voor mensen met en zonder hond.

  • Onderzoeken naar speelbehoeftes in het dorp onder de doelgroepen en inventariseren naar mogelijkheden om de ruimtes en behoeftes weer op elkaar aan te laten sluiten.
  • Inventariseren naar behoeften onder de voorzieningen voor hondenbezitters en waar mogelijk realiseren.